Laatst kreeg ik de vraag of VoetreflexPlus iets kan betekenen bij een stuitligging. Jazeker kan dat! Een goed moment om wat meer te vertellen over VoetreflexPlus en zwangerschap.

Veranderingen

Tijdens de zwangerschap gebeurt er ontzettend veel in je lichaam. Je wordt zwaarder, je lichaamshouding veranderd, de zwangerschapshormonen gieren door je lijf. Je baby wordt groter, je baarmoeder groeit en drukt alle ingewanden aan de kant. Het is dan niet zo gek dat je last krijgt van allerlei klachten. Denk bijvoorbeeld aan misselijkheid, maagzuur, vocht vasthouden, obstipatie, hoge bloeddruk, rugklachten, beenkrampen, stress en slecht slapen.

Stress

Een verhoogd stressniveau kan een negatief effect op je zwangerschap hebben. Het kan zelfs complicaties veroorzaken. Daarnaast heeft een langdurig verhoogd stressniveau een negatieve invloed op jouw immuunsysteem, waardoor de baby in gevaar kan komen. Kortdurende stress is meestal ongevaarlijk voor de zwangerschap.

VoetreflexPlusen zwangerschap

Naast de lichamelijke klachten gebeurt er emotioneel ook veel met je. Je kan je gespannen, onzeker of verward voelen. VoetreflexPlus kan je helpen ontspannen. Je krijgt daardoor meer rust in je hoofd en je lichaam. Daarnaast kan VoetreflexPlus lichamelijke zwangerschapsongemakken verlichten of zelfs laten verdwijnen.

Zwangerschapsreflexologie

Tijdens de zwangerschap zijn er, vooral tijdens het eerste trimester, een aantal acupunctuurpunten die niet gemasseerd mogen worden. Bijvoorbeeld dikke darm 4. Je vind dit punt op je hand in het web tussen de duim en wijsvinger. Dit is een heel fijn punt om zelf te masseren bij bijvoorbeeld hoofdpijn, koorts of obstipatie. Maar tijdens de zwangerschap kan dit punt weeën opwekken. Zo zijn er nog een aantal punten die je tijdens de zwangerschap beter niet kan masseren. Ik heb een extra opleiding gevolgd in zwangerschapsreflexologie, dus bij mij zijn je zwangere voeten in goede handen!

Stuitligging

Hoe zit het dan met die stuitligging? Voor 32 weken kan de baby nog gemakkelijk vanzelf draaien en is een behandeling nog niet nodig. Lijkt het erop dat dit niet vanzelf gebeurt, denk dan aan een VoetreflexPlus behandeling in combinatie met moxa therapie. Overleg met je verloskundige om na te gaan of je kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald. Hoe eerder je begint met een behandeling, hoe groter de kans dat je kindje gaat draaien. Na week 36 heeft je kindje meestal onvoldoende ruimte om zelf te draaien.

De VoetreflexPlus behandeling is vooral rustgevend en bestaat uit verschillende ontspanningstechnieken voor het bekkengebied en de buik. Daarnaast gebruik ik een aantal drukpunttechnieken om de activiteit van de baby te stimuleren.

Moxa Therapie

Bij een stuitligging sluit ik de behandeling af met uitleg over moxa therapie. Dit vergroot de kans dat je kindje spontaan gaat draaien. Deze behandeling kun je thuis uitvoeren met behulp van je partner. Moxa is gedroogd bijvoetkruid dat aangestoken wordt en daarmee energie en warmte aan het lichaam geeft. Er zijn wereldwijd verschillende onderzoeken gedaan naar de werking van voetreflextherapie, acupunctuur en moxa bij een stuitligging. Uit deze onderzoeken blijkt dat de kans dat je kindje gaat draaien na een of meerdere behandelingen ongeveer 60 tot 75% is! Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam deed hier ook onderzoek naar. Hier kun je dat onderzoek lezen.

Blijft je baby in een stuit liggen? Dan kan je een uitwendige versie laten doen. Hierbij wordt geprobeerd om de baby handmatig van buitenaf te draaien. Vraag je verloskundige om meer informatie. De kans van slagen is hierbij groter als je eerst moxa therapie hebt gedaan.

Na de bevalling

Een VoetreflexPlus™ behandeling kan jou helpen om na de bevalling weer om krachten te komen. Het is ook erg fijn om een metamorfosemassage te krijgen na de bevalling. Je mag je kindje meenemen zodat deze lekker bij jou kan liggen terwijl jij de massage ontvangt.

Babyreflexologie

Ik heb mij ook gespecialiseerd in babyreflexologie. Deze vorm van reflexologie werkt rustgevend, ondersteunt het immuunsysteem en versterkt de band tussen ouder en kind. Voor meer informatie over babyreflexologie klik hier.