De vakantie is alweer bijna voorbij. Misschien ben je wel op reis geweest, naar een festival, een dagje naar de dierentuin of een pretpark of heb je andere leuke dingen gedaan. Ik hoop dat je een leuke tijd hebt gehad en dat je er van hebt genoten!

Bij leuke dingen doen hoort vaak ook lekker eten. Na de vakantie merken veel mensen dat. Je kleding zit weer wat strakker en de kilo’s die je aan het begin van het jaar was kwijtgeraakt toen je zo goed bezig was met je goede voornemens zitten er nu weer aan. De kruidnoten liggen weer in de winkels. De feestdagen komen er straks weer aan. Voor je het weet weeg je aan het einde van het jaar zwaarder als aan het begin van het jaar.

Je bent niet de enige. Ruim de helft van alle volwassenen in Nederland heeft overgewicht! Totaal heeft 15% van de volwassen Nederlander obesitas. Het lukt vaak wel om een dieet te volgen en af te vallen. Maar de meeste mensen zitten binnen drie jaar weer op het oude gewicht of wegen dan zelfs zwaarder als toen ze begonnen met het dieet. Hoe komt het toch dat het zo vaak mis gaat met afvallen?

Afvallen is meer dan alleen gezond eten en meer bewegen

We leven in een obesogene omgeving. Een obesogene omgeving is een leefomgeving die uitnodigt tot een ongezond eet- en leefpatroon en daardoor bijdraagt aan het ontstaan van overgewicht en obesitas. Denk hierbij aan het uitgebreide en grote aanbod van calorierijke voedingsmiddelen. En deze voedingsmiddelen zijn vaak goedkoop geprijsd of worden ze aangeboden in grote voordeelverpakkingen. Je moet wel erg sterk in je schoenen staan om daar dagelijks nee tegen te kunnen zeggen.

Bijna iedereen heeft een auto thuis staan. Waarom zou je op de fiets boodschappen gaan doen terwijl het met de auto kan? Door de automatisering hebben steeds meer mensen een baan waarbij ze weinig lichaamsbeweging krijgen. Het is niet noodzakelijk om extra te bewegen.

Stress

Onderschat de invloed van stress niet! Van het stresshormoon cortisol krijgt het lichaam een fysieke reactie in de vorm van buikvet. Stress zorgt ervoor dat je zin krijgt om te gaan snacken.

De werking van stresshormonen is erop gericht het lichaam energie te geven om actie te ondernemen. Daarvoor zijn grote hoeveelheden glucose in het bloed nodig. Dit is handig op het moment dat je in een stressvolle situatie zit waarbij je weg moet rennen, het is alleen niet zo handig als er geen ruimte is voor een lichamelijke actie. De glucose wordt niet gebruikt en daarom opgeslagen, vooral in de vorm van vet.

Slaaptekort

Wanneer je last hebt van een slaaptekort maak je meer hongerhormonen aan en krijg je meer trek. Je stofwisseling raakt er door van slag. Vermoeidheid, uitputting en ziekte kunnen er voor zorgen dat je lichaam te weinig energie heeft om af te kunnen vallen.

Stofwisseling

Een goed werkende stofwisseling is belangrijk bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht. De stofwisseling kan trager worden door bijvoorbeeld het volgen van strenge diëten, medicatie of een langdurige ziekte. Wanneer je lichaam een langere tijd te weinig voeding binnenkrijgt, past het zich aan door de stofwisseling te verlagen. Wanneer je na een tijd weer meer gaat eten vliegen de kilo’s er vaak weer aan.

Eigen ervaring

Ook ik was zo iemand die na ieder dieet weer zwaarder werd. Ik heb rond de 140 kilo gewogen. Met zwaar morbide obesitas had ik ook de daarbij horende gezondheidsklachten. Pas toen ik de oorzaak van het teveel eten aan ging pakken met behulp van VoetreflexPlus™ lukte het mij om de knop om te zetten en blijvend gewicht te verliezen.

VoetreflexPlus™ en overgewicht

Vaak is overgewicht een combinatie van bovenstaande oorzaken. Welke oorzaken bij jou van toepassing zijn onderzoeken we tijdens de intake. Aan de hand van deze intake maak ik een persoonlijk behandelplan. VoetreflexPlus™ kan jou goed helpen bij het afvallen. Je lichaam wordt gestimuleerd om afvalstoffen af te voeren. Je hormoonhuishouding wordt geprikkeld beter te functioneren. Naast de massages krijg je van mij na elke behandeling een therapeutische opdracht mee. Voor meer informatie neem contact op!