Op 12 september is het de dag van Migraine. Wist je dat ongeveer 70.000 Nederlanders per dag last hebben van migraine? Migraine komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De meeste patiënten zijn tussen de 30 en 50 jaar jong.

Symptomen

Migraine is meer dan alleen hoofdpijn. Bij een migraine-aanval kun je ook last krijgen van vermoeidheid, buikpijn, diarree, misselijkheid, zweten en duizeligheid. De vaak hevige en bonzende pijn zit aan een kant van het hoofd. Een aanval kan een halve dag tot drie dagen duren.

Oorzaak

Naast dat de symptomen voor iedereen verschillend zijn, zijn ook de oorzaken van een aanval voor iedereen verschillend. Stress is een veel voorkomende oorzaak. Daarnaast kunnen oestrogeenschommelingen, te weinig of te veel slaap, regen, fel licht, bepaalde geluiden en een sterke geur een aanval veroorzaken. Ook kan bepaalde voeding een oorzaak zijn van jouw migraine aanval. Het bijhouden van een (eet)dagboek kan helpen om erachter te komen wat bij jou de oorzaak is van een aanval.

Onderzoek

bron wellnessacademie 2016

In Denemarken is uitgebreid onderzoek gedaan naar de werking van voetreflexologie als alternatieve behandeling voor migraine en hoofdpijn. Aan dit onderzoek deden 220 mensen mee die regelmatig last hadden van spanningshoofdpijnen en migraine. Gedurende zes maanden werden deze mensen gevolgd. In deze periode kregen ze totaal maximaal 78 voetreflexologie behandelingen. Na drie maanden werd er gekeken wat de eerste resultaten waren. 81% van de deelnemers gaf aan dat voetreflexologie hen geholpen of genezen had! Daarnaast is 19% van de patiënten die medicijnen nam om hun hoofdpijn te verzachten gestopt met hun medicatie. Ze gaven aan dat ze deze niet meer nodig hadden.

Resultaten

Na zes maanden gaf 23% van de patiënten aan dat ze genezen waren! 55% gaf aan dat hun pijn was verminderd. Drie maanden na het onderzoek werden de patiënten nog een keer ondervraagd. Nu gaf 16% aan genezen te zijn van de hoofdpijn. 66% meldde dat hun pijn was verminderd en 18% gaf aan dat hun situatie onveranderd was vergeleken met het begin van het onderzoek. Vooral de deelnemers die na het onderzoek doorgingen met de voetreflexologie behandelingen lieten de grootste kans op genezing zien.

Conclusie

De conclusie van de onderzoekers was dat voetreflexologie het algemeen welzijn van de patiënten lijkt te verbeteren, dat ze er meer energie van kregen, dat ze beter signalen van hun eigen lichaam begrepen en dat ze beter in staat waren om de redenen voor hun hoofdpijn te begrijpen. De onderzoekers merkten ook op dat veel deelnemers die voetreflexologie behandelingen kregen belangrijke veranderingen in hun levensstijl doorvoerden. Door deze veranderingen gingen de patiënten anders naar hun hoofdpijn kijken.

Voordat de deelnemers begonnen aan het onderzoek zagen ze hun hoofdpijn als iets waar ze geen controle over hadden. Na het ontvangen van de behandelingen lijken ze beter te begrijpen hoe hun lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Ze kregen meer controle over hun eigen welzijn door voor een goede balans tussen lichaam en geest te zorgen.

VoetreflexPlus™

VoetreflexPlus™ kan heel goed helpen wanneer je last hebt van migraine. Het effect van de behandelingen is voor iedereen verschillend. De een merkt meteen dat de klachten minder worden, bij de ander worden de klachten eerst erger voordat ze minder worden. Een VoetreflexPlus™ behandeling wordt vaak vergoed door je zorgverzekering. Voor meer informatie mag je altijd contact met mij opnemen.