Wanneer mensen horen dat ik ruim 50 kilo ben afgevallen vragen ze bijna altijd welk dieet ik heb gevolgd. Ik heb verschillende diëten gevolgd. Denk aan weight watchers, kcal tellen, het broodwissel-dieet of suikervrij eten. Wanneer je af wil vallen is de basis bij elk dieet hetzelfde: je eet minder kcal als dat je verbrand op een dag. Het dieet dat het beste werkt is voor iedereen verschillend.
Verander je leefstijl
Wees je er bewust van dat een dieet niet iets tijdelijks is. Vaak wanneer mensen stoppen met een dieet vallen ze terug in oude eetpatronen en vliegen de kilo’s er weer bij aan. Kies daarom een dieet waarbij jij je goed voelt en wat voor jou makkelijk vol te houden is.
Het bijhouden van een eetdagboek is een hulpmiddel om inzicht te krijgen in jouw eet- en beweeggewoonten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die langdurig een dagboek bijhouden meer afvallen. Het dagelijks bijhouden van een eetdagboek zorgt voor een grotere bewustwording van je eetgewoonten en je voedselinname. Je wordt je bewust van de reden waarom je op een bepaald moment meer at dan de bedoeling was. Het helpt jou om moeilijke situaties beter te gaan herkennen. Een grotere bewustwording kan ervoor zorgen dat jij je eetgedrag gaat aanpassen en gezonder gaat eten.
Bijhouden van een eetdagboek
In een eetdagboek kun je noteren je hoe laat je eet, wat je eet, waar je eet, met wie je eet, waarom je eet en de gevoelens die je op dat moment ervaart. Daarnaast kun je je resultaten erin bijhouden. Denk hierbij niet alleen aan dat getal op de weegschaal! Het gebeurd wel eens dat het getal op de weegschaal stil staat terwijl je wel slanker wordt. Je kan bijvoorbeeld elke maand foto’s van jezelf maken en die naast elkaar leggen of je kan jezelf op verschillende plekken opmeten met een centimeter. Let goed op hoe je kleding zit. Hoe ruimer je kleding valt, hoe meer lichaamsvet je verliest en hoe slanker je wordt!
Hoe laat eet je?
Door dit bij te gaan houden kan je achterhalen of je een onregelmatig eetpatroon hebt. Misschien krijg je door een onregelmatig eetpatroon hongergevoelens waardoor je gaat snoepen.
Wat eet je?
Hieraan kun je zien welke voedingsmiddelen er vaak worden gegeten en hoeveel. Misschien is je voedselkeuze wel goed, maar eet je teveel. Of blijkt het dat je juist weinig gezonde producten kiest en teveel snoept. Schrijf ook op wat het effect van het eten op jouw lichaam is. Zo ben ik erachter gekomen dat wanneer ik teveel zuivel eet ik last krijg van mijn darmen. Doordat ik minder zuivel ben gaan eten voel ik mij fitter en daardoor is het ook makkelijker om het dieet vol te houden!
Je kan ook gebruik maken van een (gratis) applicatie op je smartphone om bij te houden wat je eet. Bijvoorbeeld yazio, my fitness pall of samsung health. Probeer de apps uit en kies er één die voor jou het prettigst werkt.
Waar en met wie eet je?
Ga je er goed voor zitten aan een eettafel? Eet je zodra je thuis op de bank zit voor de televisie? Snoep je tijdens het eten koken? Eet je veel wanneer je alleen bent of eet je meer als er bezoek is?
Waarom eet je?
Welke gevoelens ervaar je als je wel of niet eet? Eet je bijvoorbeeld veel als je je verveelt of als je je eenzaam voelt? Heb je last van eetbuien dan kan het helpen om voor dat je iets wilt gaan eten je eetdagboek in te vullen. Het vooraf schrijven kan het automatisme doorbreken. Je wordt je weer bewust van wat je aan het doen was, en dat geeft je de mogelijkheid iets te veranderen. Lukt het niet van te voren, probeer het dan in ieder geval kort daarna.
Hoeveel beweeg jij?
Het bijhouden van je dagelijkse beweging kan stimuleren om meer te gaan bewegen. Heb je een stappenteller? Noteer dan elke dag het aantal stappen dat je zet. Zet jij 10.000 stappen per dag?
Geniet ervan!
Het bijhouden van een eetdagboek is geen verplichting, maak het leuk voor jezelf. De ene keer schrijf je meer op als de andere keer. Koop een leuk schrift, maak een scrapbook en begin met schrijven. Of maak een digitaal dagboek met bijvoorbeeld penzu. Je kan in je eetdagboek ook je favoriete affirmaties opschrijven of schrijf op waar je die dag dankbaar voor was. Wees creatief en maak er wat leuks van!