Geluk maakt gezond.

Uit onderzoek blijkt dat gelukkige mensen gezonder zijn. Chronische ziektes treffen meer dan 80% van de vijftigplussers met een eenzame en ongezonde leefstijl. Voor vijftigplussers met een gezonde leefstijl, een goed sociaal leven, die plezier hebben in hun werk of actief een hobby beoefenen is dit maar 5%!

Gelukkig zijn en blijven is iets waar we allemaal naar op zoek zijn. Het is mogelijk om gelukkiger te worden door het maken van korte, dagelijkse oefeningen. De komende tijd zal ik een aantal van deze oefeningen met jullie delen.

Wanneer je dagelijks even stilstaat bij de positieve dingen in je leven ervaar je een hoger gevoel van geluk en welzijn. Geluk kent veel verschillende vormen. Je voelt het bijvoorbeeld wanneer je verliefd bent, wanneer je iemand blij maakt of wanneer je gewaardeerd wordt.

Geluk zit vaak in kleine dingen

Denk hier bijvoorbeeld aan een compliment krijgen, naar fijne muziek luisteren, een aanraking, een glimlach, een goed gesprek, etc. Geluk heeft vele vormen en daarvoor gebruiken wij verschillende woorden zoals: lekker in je vel zitten, je tevreden voelen, je blij voelen, en ga zo maar door. Al deze vormen hebben één ding gemeen: je voelt je gelukkig!

Wat maakt jou gelukkig?

Ga eens een stukje wandelen en denk tijdens deze wandeling na over wat jou gelukkig maakt. Wanneer je thuis komt schrijf je alles waarvan jij denkt dat het jou gelukkig maakt op. Maak de lijst zo lang als je zelf wilt!

Dankbaarheid voelen is een goede manier om je te blijven verwonderen over de mooie en fijne dingen in je leven. Schrijf elke dag minstens drie dingen op waar je die dag dankbaar voor bent. Het mag van alles zijn, klein of groot.

Maak er een vast ritueel van.

Ik ga er zelf iedere ochtend voor zitten met een lekker kopje thee. Vandaag ben ik dankbaar voor de lieve gelukswensen die ik vandaag heb ontvangen, de hulp die ik krijg van mijn familie bij het klaar maken van mijn praktijk en ik ben dankbaar dat ik dit theemomentje met jullie mag delen op deze prachtige website.

Het kan voorkomen dat je sommige dingen elke dag opnieuw opschrijft omdat je je daar die dag dankbaar voor voelde, dat is helemaal prima! Dat kopje thee komt bij mij meerdere keren per week voor, ik hou van mijn theemomentjes. Probeer de volgende dagen ook eens op andere dingen te letten. Je zult verbaasd zijn over hoeveel kleine dingen, waar je nu misschien niet eens op let, je een groot of klein gevoel van geluk geven!

Het kan ook voorkomen dat er een dag is dat je even niets kan bedenken. Hoe fijn is het dan dat je terug kan lezen wat je de vorige dagen hebt opgeschreven! Het teruglezen van de kleine en grote dingen waar je de afgelopen periode dankbaar voor was kan jou ook een gevoel van geluk geven!

Praat mee!

Ga jij de komende tijd een dankbaarheidsboekje bijhouden of heb jij al een dankbaarheidsboekje? Waar ben jij vandaag dankbaar voor? Laat een reactie achter en praat mee!