Steeds meer komen we er achter dat datgene wat je denkt ook werkelijk effect heeft op de omgeving om je heen. Je weet dat als je aan leuke dingen denkt dat je je dan prettig voelt. Affirmaties kunnen jou helpen dat positieve gevoel vast te houden.

Het woord affirmatie komt van het Latijnse woord ‘affirmare’. Dat betekend versterken of bekrachtigen. Door het vaak herhalen van positieve affirmaties train je je hersenen om positieve gedachten te versterken.

Affirmaties bevestigen wie je wilt zijn.

De kracht van herhaling zorgt ervoor dat jouw wens werkelijkheid wordt. Hoe vaker we een bepaalde gedachte herhalen, hoe meer we erin gaan geloven. Iedereen gebruikt affirmaties, maar vaak in negatieve zin. Vertel jezelf vaak genoeg dat je iets niet kan en op een dag is dat de waarheid. Affirmaties zijn zinnen die je kracht geven. Positieve woorden die bevestigen hoe jij je wilt voelen.

Hoe je affirmaties gebruikt.

De beste manier om een affirmatie te gebruiken is om iets dat al in je aanwezig is te versterken. Duizenden keren herhalen dat je wil afvallen terwijl je dagelijks lui op de bank Netflix blijft kijken met mijn favoriete mannen Ben&Jerry werkt helaas niet. Je zal toch echt minder calorieën moeten gaan eten als dat je verbrand en meer gaan bewegen. Een goede affirmatie kan jou helpen jouw gedragspatroon te veranderen. Bij dit voorbeeld werkt een affirmatie als “Ik hou ervan gezond te eten; mijn dieet is gemakkelijk en leuk” een stuk beter. Herhaal niet alleen simpelweg een rijtje woorden, maar neem goed de tijd om woorden te kiezen die bij jou passen en die iets voor jou betekenen. Je geeft op die manier met je affirmatie ruimte aan wat er al is, in plaats van iets te forceren dat er niet is.

Begin met de woorden “ik ben” of “ik heb”. Waarom? Dat bevestigt iets in de tegenwoordige tijd, alsof je het nu al bent of hebt. Begin nooit met “ik wil” omdat dat aangeeft dat je iets nu niet hebt of bent. “Ik wil” gaat uit van een gebrek of een tekort. Spreek of denk je affirmatie met een gevoel van dankbaarheid. Gevoel is de sleutel! Je wil voelen wat je zegt, anders werkt het niet.

De kracht van herhaling.

Herhaal jouw affirmatie zo vaak als je wilt. Er is geen maximum. Er is wel een minimum: je kunt niet een paar keer een affirmatie opzeggen en er dan mee stoppen. Denk in weken en maanden, niet in dagen.

Het mooie aan affirmaties is dat je ze op elk moment van de dag kunt herhalen in je hoofd. Of je nou in de supermarkt in de rij staat bij de kassa, of je staat af te wassen, of tijdens het autorijden, het kan echt overal en altijd. In het begin kan het werken met affirmaties nog wat onwennig aanvoelen. Ik adviseer je om dan een vast moment van de dag te kiezen om de affirmatie te herhalen. Bijvoorbeeld voordat je gaat ontbijten, tijdens het douchen of vlak voor het slapen gaan. Het kiezen van een vast moment maakt het makkelijker om vol te houden. Schrijf voor jezelf een affirmatie op waar jij je goed bij voelt en ga deze gebruiken.

Voorbeelden

Ik ben compleet, perfect, sterk, machtig, liefdevol, harmonieus en gelukkig.

Ik ben krachtig.

Ik hou van mijn lichaam.

Ik geniet van mijn leven door mijn gezonde levensstijl.

Ik hou van het leven.

Ik geef mijn lichaam wat het nodig heeft.

Ik geef mijzelf de ruimte om fouten te maken.

Ik hou van mij.

Ik zie mogelijkheden.

Ik ben dankbaar.

Praat mee!

Werk jij wel eens met affirmaties? Wat heeft het jou al gebracht? Wat is jouw favoriete affirmatie? Reageer onder dit bericht en praat mee!