Nog maar een weekje en dan is het zover! Ik ga eindelijk naar China om daar meer te leren over de traditionele geneeskunde! Dit staat al een aantal jaar op mijn bucketlist. Ik heb er enorm veel zin in. Maar wat is nou eigenlijk Chinese geneeskunde? En wat ga ik in China doen? Daar vertel ik jullie vandaag wat meer over.

Wat is traditionele Chinese geneeskunde (TCG)?

De traditionele Chinese geneeskunde is ongeveer 2.600 voor Christus voor het eerst op schrift vastgelegd. De Nei Jing, het klassieke geschrift van de Gele Keizer, is de belangrijkste bron van alle medische theorieën en is gebaseerd op deze oude geschriften. De Nei Jing is tussen 300 en 100 voor Christus samengesteld door verschillende onbekende medici.

Bij Chinese geneeskunde denkt men vaak alleen aan acupunctuur. De TCG is veel meer dan dat! Het is een combinatie van verschillende elkaar aanvullende therapieën. Naast acupunctuur kun je denken aan kruiden, bewegingsleer zoals Tai Chi en Qi Neng Qi Gong, de vijf elementenvoedingsleer en natuurlijk massage waarbij men gebruik maakt van acupressuur zoals bij Tuina en natuurlijk voetreflex.

De focus bij TCG ligt op het voorkomen van ziektes. Doctoren in het oude China gaven les in het bewaren van de gezondheid. Daarvoor werden ze betaald. Werd er toch iemand ziek dan werd die gratis behandeld. Een slechte arts was iemand die pas behandelde als iemand ziek was. Een Chinese arts studeert acht jaar om alles te leren over de TCG.

Wat ga ik doen in China?

Ik verblijf straks met een groep van 43 mensen twee weken in Beijing. Twee weken is natuurlijk veel te kort om alles te leren over de TCG. In die twee weken ga ik een aantal dagen naar de universiteit van Beijing om daar een “snuffelcursus” van zeven dagen te volgen. Deze cursus bestaat uit theorie en praktijk. Bij het praktijkgedeelte mogen we mee naar de ziekenhuizen om daar te zien hoe Chinese artsen hun patiënten behandelen met massage en/of met acupunctuur.

Massage is in China een volledige geneeskunst en wordt in veel ziekenhuizen toegepast. De effecten die ze daarmee bereiken zijn enorm!

Vakantie

Natuurlijk ga ik niet alleen maar studeren, er staan ook verschillende excursies in de planning. Ik ga naar de Chinese muur! Daarnaast gaan we ook naar de Verboden Stad, het Zomerpaleis, het Jingshan Park en we gaan naar een Kung Fu Show. Wat ik verder in mijn vrije tijd daar ga doen? Geen idee!

Tijdens mijn vakantie van tot en met 21 oktober ben ik twee weken offline. In China is de toegang tot veel apps zoals bijvoorbeeld Facebook of WhatsApp geblokkeerd. Aan een kant zie ik hier wel een beetje tegenop. De mensen die mij kennen weten dat ik veel online zit en ik vind het wel fijn dat ik alles online kan vinden. Ik zou ook een vpn-app kunnen installeren zodat ik wel online kan, maar aan de andere kant is het ook wel lekker om even twee weken onbereikbaar te zijn. Zodra ik weer in Nederland ben zal ik jullie vertellen wat ik allemaal heb meegemaakt!

Wil je meer weten over de studiereis naar China van Total Health? Of lijkt het je leuk om volgend jaar zelf mee te gaan? Klik dan hier voor meer informatie.

Praat mee

Ben jij wel eens in China of in Beijing geweest? Hoe was dat voor jou? Wat is jouw tip voor China?