Vorige week vertelde ik over het ziekenhuis waar ik mocht meekijken en de opleiding die ik gevolgd heb in Beijing. Maar ik heb natuurlijk meer gedaan dan alleen maar studeren! Vandaag vertel ik wat meer over wat ik gezien heb. Vind je het ook leuk om mee te kijken? Op mijn Facebook staat een foto-album!

Wangfujing Street

Ons Hotel staat vlak bij één van de meest bekende en luxe winkelstraten van Beijing: Wangfujing Street. In deze straat vind je enorme winkelcentra. Je denkt een kleine winkel binnen te lopen waar ze zijden sjaals verkopen en dan blijkt dat deze winkel uit meerdere verdiepingen bestaat! Wanneer ze lokale producten verkopen: altijd afdingen. In sommige winkels plakken ze rustig een extra nul achter de prijs en er zijn genoeg toeristen die dit zonder nadenken betalen. Wanneer je gaat afdingen worden de winkeliers soms boos, maar dat is onderdeel van het spel. Tip: loop weg wanneer je de prijs te hoog vind. De winkelier komt je bijna altijd achterna want ze willen graag verkopen!

Mijn favoriete winkel in deze straat is de foreign language bookstore. Ze verkopen daar verschillende Engelstalige boeken over onder andere de TCM. Jammer genoeg ontdekte ik deze winkel pas op mijn laatste dag daar. Aan de andere kant was dat wel beter voor mijn portemonnee…

Ik heb heerlijk gegeten in de warenhuizen. Na een paar dagen had ik wel genoeg van het Chinese eten en was ik blij met de westerse restaurants die je daar kan vinden. Je kan goed eten in China en overal eten ze met stokjes. Ik ga thuis vaker met stokjes eten! Ik merk dat ik dan langzamer en bewuster eet.

De Metro

Van te voren had ik nachtmerries over de metro en over verdwalen in de drukke stad zonder mijn Google Maps. Je hebt misschien wel eens van die filmpjes gezien van propvolle metro’s waar je allemaal stijf tegen elkaar aangedrukt staat. Het viel enorm mee! Tegenwoordig rijden de meeste metro’s om de vijf minuten. Natuurlijk is het tijdens de spitsuren nog steeds erg druk, maar er was altijd voldoende plaats om mee te reizen. Het viel het mij qua drukte in Beijing enorm mee. Het lopen door de stad was soms een uitdaging (stoppen voor een rood stoplicht of een zebrapad kennen ze daar niet altijd). Verder is alles duidelijk aangegeven en wanneer je even de weg niet weet zijn de locals altijd bereid jou te helpen.

De toiletten

Een ander ding waar ik tegenop zag: de toiletten in China. Squatten boven een gat zag ik echt niet zitten! Gelukkig hebben ze bijna overal één toilet waar je wel kan zitten. Een Chinees vind het vies om met zijn of haar huid het toilet aan te raken. Zolang je met je huid het toilet niet aanraakt is er niks aan de hand. Dit zorgt ervoor dat sommige toiletten erg smerig zijn. De toiletten in de verschillende winkelcentra waren gelukkig wel schoon. Je moet wel zelf wc-papier meenemen: dit hangt lang niet overal.

Silk Market

Als je van winkelen houd dan is dit warenhuis ook de moeite waard. Dit enorme gebouw staat vol met meer dan 1.000 kleine winkels waar ze van alles verkopen. Ze staan in de deuropening van hun winkels te roepen welke “merken” ze verkopen: het is bijna allemaal nep. Geen fan van shoppen? Je kan hier ook een heerlijke massage krijgen.

De Verboden Stad

Bij de Verboden Stad was het enorm druk: het leek de Efteling wel! Per dag komen hier ongeveer 80.000 bezoekers naar de stad: dat was wel te merken. Ik vond het erg indrukwekkend om te zien en om er doorheen te lopen. De keizerlijke tuin was prachtig! Alleen op een gegeven moment gaat alles op elkaar lijken. Ik was die dag niet helemaal fit dus ik liep van toilet naar toilet. Tip: ga niet naar het eerste toilet direct bij de ingang: dit was voor mij het nieuwe meest smerige toilet ooit. Verderop in de Verboden Stad zijn de wachtrijen een stuk korter en de toiletten zelf een stuk schoner.

Jingshan park

Vlakbij de verboden stad ligt het Jingshan park. In dit park komen de locals samen om te zingen en te dansen. Toen ze doorhadden dat wij er stonden werd er ook gezongen op een paar Duitse deuntjes. Ik heb zelf ook nog staan dansen met een enthousiaste dame. Bijzondere ervaring!

Wanneer je in dit park de heuvel beklimt heb je een prachtig uitzicht op de verboden stad. Je kan in dit park ook thee drinken in een van de theehuizen. Het lijkt wel een tupperware-party zo enthousiast proberen ze hun thee te verkopen. De thee die ze verkopen is duur en er valt niet te onderhandelen over de prijs. De informatie die ze over de thee geven vond ik erg interessant. Ik zal nooit meer op dezelfde manier naar thee kijken.

De Chinese Muur

Het bezoeken van de Chinese muur is iets wat al jaren op mijn bucketlist stond. Het was een geweldige ervaring! Er was een stuk muur waar je stijl de trap omhoog kon klimmen. Wanneer je dit haalde, kon je bovenop de muur een medaille kopen. Met mijn hoogtevrees durfde ik dat niet aan. Onderaan dit stuk stond een mannetje in de bosjes onder een parasol nep-medailles te verkopen: daar ben ik gelukkig mee.

Kung Fu Show – red theatre

Dit is echt een aanrader! Prachtige show. Het verhaal was goed te volgen met de Engelse boventiteling. Het gaat over een jongen die ervan droomt Kung Fu meester te worden en verlichting te bereiken. Tijdens zijn pad komt hij obstakels tegen die hij moet overwinnen om een ware meester van Kung Fu te worden.

Het Zomerpaleis

Op de Heuvel van het Lange Leven aan een kunstmatig aangelegd meer bestaat het Zomerpaleis uit vele paleizen, tempels, bruggen, pagodes en honderden wandelpaden. Het beklimmen van deze Heuvel is de moeite waard. Ik vond het een prachtige omgeving om doorheen te wandelen.

Bij het Kunmingmeer vind je de Marmeren boot. Het bootontwerp zou verband houden met een citaat van Wei Zheng, een Tang-dynastie kanselier bekend om zijn eerlijke advies. Er wordt gezegd dat hij keizer Taizong heeft verteld dat “het water waarop de boot drijft, het ook kan doorslikken”, wat betekent dat de mensen de keizer kunnen ondersteunen maar ook kunnen omverwerpen. Met dit in gedachten, zou de Qianlong-keizer ervoor hebben gekozen om de marmeren boot op een solide stenen basis te bouwen om aan te geven dat de Qing-dynastie niet kon worden omvergeworpen.

De Lama Tempel en de Confucius Tempel

Deze twee tempels liggen vlak bij elkaar. Ik was onder de indruk van de Lama Tempel. Ondanks dat hier veel toeristen rondlopen is het een oase van rust. Bij de ingang kun je een bundel wierookstokjes krijgen die je aan kan steken bij de verschillende tempels. Je steekt drie stokjes tegelijk aan. Met aangestoken stokjes in gevouwen handen buig je drie keer voor een boeddha terwijl je een wens/gebed doet. Terwijl wij daar rondliepen was er een dienst bezig. Het was prachtig de mantra’s te horen. In deze tempel vind je ook ‘s werelds grootste Boeddhabeeld uitgehouwen uit één boom. Dit beeld is 26 meter hoog, gemaakt van sandelhout en staat vermeld in het Guinness Book of Records.

De Confucius Tempel staat in een prachtige omgeving met meerdere tempelgebouwen. Vlakbij de Tempel vind je het College. Tussen de tempel en het college vind je een collectie van 190 stenen die allemaal inscripties hebben. Op deze stenen staan de tekst van de 13 klassieke boeken van Confucius. Maar na het bezoek aan de Lama Tempel waren we niet echt onder de indruk. Tip: bezoek eerst de Confucius Tempel en daarna de Lama Tempel. Of bezoek beide tempels op andere dagen.

Ik ben een beetje verliefd geworden op het kleine stukje China wat ik gezien heb. In twee weken tijd heb ik veel gezien, ervaren en geleerd. Alles was goed geregeld door Total Health. Mocht je ooit de kans krijgen om naar China te gaan: doen!