China was geweldig! De twee weken dat ik samen met Total Health in Beijing was heb ik veel geleerd en mogen ervaren. Vandaag vertel ik wat meer over het ziekenhuis waar ik mee mocht kijken en de opleiding die ik daar gevolgd heb.

Back to school

Van de twee weken dat ik in Beijing was, had ik zeven lesdagen. In de ochtend gingen we naar het Beijing Massage Ziekenhuis. In kleine groepjes mochten we samen met een tolk meekijken hoe de artsen aan het werk waren. In de middag kregen we les in Tuina op het China Beijijng International Acupuncture Training Center.

Over het Beijing Massage Ziekenhuis

Het Beijing Massage Ziekenhuis is opgericht in 1958. Dit ziekenhuis wordt gezien als het middelpunt van moderne blinde therapeutische massage in China. Het ziekenhuis heeft ongeveer 300 medewerkers waarvan meer dan 90 blinde massagedokters! Het ziekenhuis is aangesloten bij de Chinese gehandicaptenbond en erkend als professioneel Chinees ziekenhuis voor traditionele geneeskunde door de Beijing Administration of Traditional Chinese Medicine. Het is het enige massageziekenhuis voor medische basisverzekering in Beijing. De behandelingen die je daar krijgt worden voor iedere Chinees vergoed.

In het ziekenhuis worden gemiddeld 3.000 patiënten per dag behandeld! Naast een massagebehandeling kan je in dit ziekenhuis onder andere terecht voor acupunctuur, cupping, revalidatie en preventieve geneeskunde. Het ziekenhuis heeft ook een uitgebreide apotheek.

Het behandeltraject

De blinde artsen mogen officieel geen behandelplan opstellen. Daarvoor gaat de patiënt eerst in gesprek met een arts die op basis van een uitgebreide vragenlijst, tong- en polsdiagnose een behandelplan maakt. Het ziekenhuis werkt goed samen met andere ziekenhuizen: er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar wat er uit een bloedonderzoek naar voren is gekomen.

Per klacht krijg je een massage van maximaal 15 minuten. Heb je twee of meer klachten? Dan krijg je een massage van maximaal 30 minuten. Afhankelijk van de klacht kun je dezelfde dag nog terecht bij de acupunctuurafdeling voor een aanvullende behandeling en/of je kan bij de apotheek terecht voor je medicatie/kruiden.

In de behandelruimtes staan meerdere massagetafels. In elke ruimte werken meerdere blinde massagedokters samen met één dokter die wel goed kan zien. Er wordt over de kleren heen gemasseerd. De Chinezen maken zich niet zo druk over privacy. De ruimtes zijn erg open en iedereen kan meeluisteren en meekijken als ze dat zouden willen. Bij de acupunctuurafdeling zaten er wel gordijnen om de behandeltafels heen. Ik vond alle mensen die ik daar gesproken heb erg open, hartelijk en respectvol. Daar kunnen we in Nederland nog wat van leren.

Pijn is fijn

Ik vond het echt geweldig om mee te kijken met de verschillende artsen. De meeste tolken spraken goed Engels en daardoor was voldoende ruimte om vragen te stellen aan de artsen en de patiënten. Op de momenten dat er even geen patiënt was, was er ruimte om op elkaar of met de arts te oefenen. Ik heb zelf ook mogen ervaren hoe hard en effectief de Chinezen masseren: pijn is fijn. Mijn nek zat behoorlijk vast maar na een korte massage voelde dit een stuk beter!

De opleiding

In de middag gingen we naar het China Beijijng International Acupuncture Training Centre (CBIATC). Daar kregen we les van verschillende dokters. De verschillende massagegrepen werden uitgebreid uitgelegd en gedemonstreerd. Daarna was er ruimte om op elkaar te oefenen.

Over het CBIATC

Het CBIATC werd in 1975 opgericht op voorstel van enkele internationale organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De opdracht die ze van de WHO kregen: “methoden te perfectioneren voor training in acupunctuur en opleidingsmogelijkheden bieden voor buitenlandse studenten”. Deze taak hebben ze succesvol uitgevoerd! In de afgelopen jaren hebben tienduizenden leerlingen uit meer dan 100 landen trainingen gevolgd bij ht CBIATC.

De lessen waren voor mij erg interessant en leerzaam. Ik heb vooral geleerd dat er voor mij nog veel te leren valt over de traditionele Chinese geneeskunde. De komende jaren ben ik nog niet uitgeleerd! Wat ik de overige dagen gedaan heb in China? Daar vertel ik een volgende keer wat meer over!